Bitter & bitter & bitter &....

Bitter & bitter & bitter &....
Την πρώτη φορά που ήπιατε κάτι πολύ πικρό την θυμόσασταν για αρκετές ημέρες και ίσως ακόμα και σήμερα. Το πικρό είναι η γεύση η οποία συνηθίζεται από τον άνθρωπο και από δύσκολη γίνεται ενδιαφέρουσα και φτάνει και σε σημείο λατρείας.
Στα ποτά χαρακτηριστικό του πικρού είναι το Campari και στα cocktails το Negroni, είναι η πρώτη εισαγωγή στον «κόσμο της πίκρας».
Αφορμή για να ασχοληθούμε με τον «κόσμο της πίκρας» ήταν το σεμινάριο που παρακολούθησα την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια του Alchemists flavor festival με εισηγητή τον πάντα ενδιαφέροντα Σπύρο Πατσιαλό. Ο Σπύρος μας παρουσίασε δέκα bitter liqueur που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά, τα εξής: Campari, Aperol, Nardini bitter, Cynar, Averna, Fernet branca, Amer picon, Suze, montenegro, Gammel dansk. Τα συστατικά για να φτιαχτούν είναι κάποια πικρά στοιχεία όπως: αψιθιά, γεντιάνη, κινίνη και διαφορά βότανα & μπαχαρικά όπως: κανέλα, γλυκάνισος, φασκόμηλο, λεβάντα, αγγελική, πιπερόριζα, μοσχοκάρυδο, δάφνη, κ.α. Επίσης χρησιμοποιούνται φρούτα και λαχανικά όπως: αγκινάρα, ραβέντι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λάιμ, νεράντζι.
Το εκπληκτικό είναι πως το κάθε προϊόν συνδυάζοντας το με αρκετά διαφορετικά συστατικά φτιάχνει ένα αρωματικά και γευστικά πολύπλοκο αποτέλεσμα. Τα bitter liqueurs συνδυάζονται άψογα με βερμούτ, τζιν, ουίσκι, παλαιωμένα αποστάγματα, αρωματικά bitters, χυμούς εσπεριδοειδών κ.α. Ένα συστατικό που ταιριάζει και απογειώνει τα bitter liqueurs όσο παράξενο και να φαίνεται είναι το αλάτι.
Μια πρόταση για ένα ευχάριστο πικρό ποτό είναι το χαμηλό σε αλκοόλ Bitter & Bitter (Nardini bitter, Nardini rosso και αναψυκτικό lemon tonic με τρεια εσπεριδοειδή: λάιμ, λεμόνι, κίτρο). Δοκιμάστε πικρά cocktails και δείτε πίσω από το πικρό, την πολυπλοκότητα των αρωμάτων, τις γεύσεις και τις επιγεύσεις.