“Ροφήματα με βάση τον καφέ” μία απόλαυση από αγνά, φυσικά υλικά που μπορεί να γίνει μία ευχάριστη συνήθεια!

“Ροφήματα με βάση τον καφέ” μία απόλαυση από αγνά, φυσικά υλικά που μπορεί να γίνει μία ευχάριστη συνήθεια!
Βαρεθήκατε να πίνετε τα ίδια και τα ίδια; Kάθε μέρα ο ίδιος καφές, δύο και τρεις φορές την ημέρα, στο ίδιο φλυτζάνι, στην ίδια ευχάριστη ζεστή ή κρύα εκδοχή του...
Αλλά όσο τέλεια παρασκευασμένος και να είναι, όσο ξεχωριστός ως προς την ποικιλία του καφεόδεντρου, το υψόμετρο παραγωγής ή την τεχνική αποξήρανσης, όσο άρτια και να είναι η εκχύλισή του σε χρόνο, γραμμάρια και ml, θέλετε μια στο τόσο και κάτι το διαφορετικό, κάτι εξίσου γευστικό, αλλά όχι πάλι το ίδιο!
Τα ροφήματα με βάση τον καφέ έρχονται να μας προσφέρουν μία διαφορετική και ευχάριστη έκπληξη για τον ουρανίσκο μας. Η πολυπόθητη γεύση του καφέ παραμένει στο επίκεντρο, όπως παρούσα είναι και η χημική ένωση της καφεΐνης, απαραίτητη πλέον στις μέρες μας για τη βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας (στους καφεϊνομανείς αναφέρομαι). Την παράσταση όμως κλέβουν μερικά απλά υλικά, που θα δώσουν το κάτι παραπάνω και θα αναβαθμίσουν έναν απλό καφέ (σωστά παρασκευασμένο και από εκλεκτές ποικιλίες) σε ένα παιχνιδιάρικο ξεχωριστό ρόφημα.
Οι χρωστικές, οι εσάνς, τα χημικά πρόσθετα, οι ειδικές επεξεργασίες και τα συντηρητικά, όλα αυτά που είναι της μόδας να βρίσκουμε στα ράφια των supermarkets και στα ψυγεία των περιπτέρων ή ακόμα και σε πολλά café, ως κάτι το οποίο θεωρείται “ξεχωριστό ποτό” ή “special ρόφημα”, δεν έχουν απoλύτως καμία θέση! Τη θέση τους παίρνουν αγνά υλικά, που θα δώσουν αυτό το έξτρα που θέλουμε: κάρδαμο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και τόσα άλλα μπαχαρικά... Φυσικά σάκχαρα και γλυκαντικά όπως μέλι, χαρουπόμελο, ή πετιμέζι... Αλλά και κρέμα γάλακτος, αλκοόλ και κυρίως λικέρ φρούτων, σιρόπια, χυμοί και φλούδες φρούτων συμπληρώνουν την παλέτα με τις πινελιές που θέλουμε να βάλουμε στον καφέ μας.
Οι ίδιες αρχές που ισχύουν για ένα σωστό cocktail ισχύουν και για τα ροφήματα καφέ, ανεξάρτητα αν εμπεριέχουν ή όχι αλκοόλ : σωστή και ακριβής δοσολογία υλικών που θα δώσει ένα αποτέλεσμα ισορροπημένο. Ο καφές πρέπει να παραμείνει ο πρωταγωνιστής και τα προστιθέμενα υλικά να τον αναδεικνύουν, χωρίς να τον επικαλύπτουν, να τον εμπλουτίζουν με αρώματα και γεύσεις σε ένα παιχνίδι που ο καφές θα εξακολουθεί να είναι ο νικητής.
Μία συνταγή για ένα ρόφημα καφέ, που θα συνοδεύσει ευχάριστα τα εναπομείναντα κρύα απογεύματα, είναι η εξής :
Memoria de la Uva (ανάμνηση από σταφύλι)
Υλικά :
-150 ml από έναν καλό καφέ φίλτρου (μονοποιλιακό κατά προτίμηση από Αιθιοπία), παρασκευασμένο με τη μέθοδο V60 (ιδανική για να έχουμε ισορροπημένο καφέ με αρκετά στερεά που θα μας δώσουν πλούσια γεύση )
-15 ml Metaxa 5*
-15 ml πετιμέζι (προτιμήστε ένα καλό σπιτικό, από ένα που θα βρείτε τυχαία στο εμπόριο)
-5-6 γαρύφαλλα
-1 κουταλάκι του γλυκού από σπασμένο ξύλο κανέλα Κεϋλάνης (όχι άλλη σκόνη κανέλας!)
-ένα μικρό κομμάτι από φλούδα πορτοκαλιού
-ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
Παρασκευή: βάζουμε μέσα στο κανατάκι του V60 το γαρύφαλλο, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού και τα αφήνουμε εκεί για όσο χρόνο διαρκεί η εκχύλιση του καφέ (ιδανικός χρόνος από 2,40 έως 3 λεπτά ανάλογα). Εναλλακτικά, εάν στο σπίτι δεν υπάρχει η δυνατότητα για μέθοδο dripper, φτιάχνουμε καφέ στην κλασική οικιακή μηχανή φίλτρου και αφήνουμε τα υλικά μαζί με τον καφέ σε ένα σκεύος για 3-4 λεπτά. Σε ποτήρι ή κούπα της αρεσκείας μας (200 ml) βάζουμε το Metaxa, το πετιμέζι και το μέλι και από πάνω σερβίρουμε 150 ml του καφέ, τον οποίο έχουμε σουρώσει με προσοχή, ώστε να μην περάσουν στο ποτήρι μας κομματάκια από τα μπαχαρικά. Αναδεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και το ρόφημά μας είναι έτοιμο!
Το ρόφημα πίνεται ευχάριστα τόσο εκείνη τη στιγμή που είναι ζεστό, και ακόμα περισσότερο όταν η θερμοκρασία του πέσει δημιουργώντας μία ευχάριστη εναλλαγή από τις γεύσεις και τα αρώματα των υλικών.
Θυμηθείτε: όσο πιο ποιοτικά είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απόλαυση που θα μας χαρίσει το φλυτζάνι μας!
Στην υγειά σας!