Το Ελληνικό BAR SHOW | Cretan Food News
Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023

Το Ελληνικό BAR SHOW

Το Ελληνικό BAR SHOW

Γράφει για την CFN ο Γιώργος Δενδράκης – (The Art Of Cocktail - Bar consulting-Bar training-Cocktail catering)

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το ελληνικό bar show. Έχω συμμετάσχει και στα τέσσερα και παρατηρώ ότι κάθε χρονιά ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται.

Την πρώτη χρόνια ξεκινήσαμε με σεμινάρια με άδειες αίθουσες και φτάσαμε φέτος σε σεμινάρια ασφυκτικά γεμάτα. Την πρώτη χρόνια υπήρχαν 7-8 περίπτερα με ελάχιστα εξειδικευμένα προϊόντα για cocktails και φέτος τα περίπτερα ήταν 26 και τα εξειδικευμένα προϊόντα παρά πολλά.

Φέτος έγιναν αρκετά σεμινάρια που τα χορηγούσαν εταιρείες ποτών. Την πρώτη μέρα παρακολούθησα μια γευσιγνωσία τριών τζίν με την ambassador που ήρθε απο το Λονδίνο και ένα σεμινάριο με τον Tomas Estes, ο οποίος είναι tequila brand ambassador. Η πρώτη μέρα είχε και cocktail από το μενού του Artesian, του καλύτερου bar για το 2013 ( για δεύτερη συνεχόμενη φορά) που μας έφτιαξε ο bartender Simone Caporale. Μας έφτιαξε cocktail παλαιώμενο σε δέρμα ζώου, και όπως μας είπε ο ίδιος, την ιδέα την πήρε από την αρχαία Ελλάδα. Επίσης, μας μοίρασε μικρές πέτρες που τελικά, ήταν σοκολατάκια. Τέλος, μας έφτιαξε ένα cocktail, το οποίο για γαρνιτούρα είχε ένα πλαστικό "μαξιλάρι", όπου μέσα είχε βάλει αιθέρια έλαια πεύκου και ευκάλυπτου. Στη συνέχεια ακούσαμε τη νέα τάση των εταιρειών ουίσκι να μην αναγράφουν χρόνια παλαίωσης πάνω στις φιάλες. Δοκιμάσαμε τα cocktail των τεσσάρων bartenders που έχουν φτάσει στον τελικό του διαγωνισμού Bacardi legacy, με κάποια από αυτά να είναι πολύ ενδιαφέροντα. Τα cocktail αυτά είχα τη χαρά, να τα φτιάξω όλα σε μεγάλες ποσότητες κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, για να τα δοκιμάσει το κοινό και έτσι έζησα και από τα παρασκήνια το ελληνικό bar show.

Μέρα δεύτερη και η ομάδα του bar Jerry Thomas project από τη Ρώμη μας εξήγησε γιατί εδώ και πολλά χρόνια οι Ιταλοί πίνουν αρκετά πίκρα πότα και cocktails. Η συνέχεια περιελάμβανε τον κλασικό πλέον ομιλητή των περισσότερων bar shows, τον Ian Burrell, με μια ξεκαρδιστική παρουσίαση. Στα επόμενα σεμινάρια δοκιμάσαμε βερμούτ, τεκίλες, cocktails με σαμπούκα, και " αυγά, αυγά, αυγά ", όπως ήταν ο τίτλος του σεμιναρίου του Γιώργου Μπάγκου. Το σεμινάριο αυτό είχε cocktail με αυγά, αυγά, αυγά και τεκίλα, τεκίλα, τεκίλα. Ο Γιώργος μας παρουσίασε αρκετούς τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε αυγά σε cocktail από κλασικά flip και sour μέχρι πρωτότυπες τεχνικές αρωματισμού των αυγών πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Η δεύτερη μέρα τελείωσε με το bar talks, μια σειρά δεκάλεπτων παρουσιάσεων. Ομιλητές στο πρώτο bar talks ήταν ιδιοκτήτες και bartender επιτυχημένων bars της Αθήνας.

Κλείνοντας θα αναφερθώ στα θετικά και αρνητικά της έκρηξης των cocktails στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα αρνητικά είναι ότι καθετί καλό που ξεκινάει στην Ελλάδα, καταλήγει σε κακή μόδα και προς το παρόν βλέπω αρκετά τέτοια σημάδια. Ελπίζω να είναι μόνο σημάδια και στα επόμενα χρόνια να μιλάμε μόνο για τα θετικά. Όπως το ελληνικό bar show, τα εξειδικευμένα προϊόντα και εργαλεία που έρχονται πλέον στην Ελλάδα, την αγάπη των bartenders για αυτό το επάγγελμα, και τα ποιοτικότερα ποτά & cocktails που πίνουν οι καταναλωτές. Με τη γεύση του τελευταίου cocktail από το φετινό bar show ακόμα στο στόμα μου σας χαιρετώ.

ΔΕΝΔΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
theartofcocktail@gmail.com