Τζουλαμάς της γιαγιάς Στέλλας
Τζουλαμάς της γιαγιάς Στέλλας
Ο Τζουλαμάς είναι παραδοσιακό αποκριάτικο γλυκό της Μεσσαράς. Ευχαριστούμε θερμά τη Γιαγιά Στέλλα για τη συνταγή!
Υλικά για 10 άτομα
Για το φύλλο
- 3 φύλλα χωριάτικα
- 100 ml γάλα εβαπορέ
- 20γρ. βούτυρο για επάλλειψη
Για το μίγμα με το ρύζι
- 100γρ. βούτυρο
- 4 ποτήρια νερό
- Ενάμισι ποτήρι ρύζι
- 4 κτσ ζάχαρη
- 1 κτσ κανέλα
- 1 κούπα σταφίδες καθαρισμένες
- Μισή κούπα φυστίκια κελυφωτά καθαρισμένα (χωρίς αλάτι)
Για το μίγμα με το σουσάμι
- 50γρ. σουσάμι
- 1 κούπα φυστίκια κελυφωτά καθαρισμένα (χωρίς αλάτι)
- 2 κούπες αμύγδαλα
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κτσ κανέλα
Για το σιρόπι
- 2 κούπες Ζάχαρη
- 2 κούπες Νερό
Εκτέλεση
Για το μίγμα ρυζιού
Βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και όταν βράσει, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, το βούτυρο, λίγη ζάχαρη και κανέλα. Ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει το ρύζι. Στα μισά περίπου του χρόνου που απαιτείται για να βράσει το ρύζι, προσθέτουμε τις σταφίδες και τα φυστίκια. Όταν το ρύζι μαλακώσει, το βγάζουμε από τη φωτιά.
Για το μίγμα σουσαμιού
Καβουρντίζουμε το σουσάμι, τα υπόλοιπα φυστίκια και τα αμύγδαλα. Αφού τα καβουρντίσουμε, τα αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι το μίγμα να γίνει χροντροκομμένο. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια μπασίνα, προσθέτουμε σε αυτά 1 κούπα ζάχαρη μαζί την κανέλα και ανακατεύουμε καλά το μίγμα.
Για το φύλλο
Αλείφουμε με βούτυρο τις εσωτερικές επιφάνειες ενός ταψιού και στη συνέχεια στρώνουμε μέσα σε αυτό το ένα φύλλο. Αλείφουμε με βούτυρο το φύλλο και από την πάνω πλευρά του. Στη συνέχεια απλώνουμε με το χέρι μέρος από το μίγμα σουσαμιού ώστε να καλύψει το φύλλο. Μετά απλώνουμε από πάνω μίγμα από το ρύζι και πάνω από αυτό ξανά μίγμα από το σουσάμι. Πάνω από τη στρώση απλώνουμε το δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε και επαναλαμβάνουμε τα παραπάνω βήματα της πρώτης στρώσης.
Όταν καλύψουμε τη δεύτερη στρώση ρυζιού με το μίγμα σουσαμιού, σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο και μετά το αλείφουμε με βούτυρο από την πάνω πλευρά του.
Τεμαχίζουμε το γλυκό σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αερόθερμο, αφήνοντας το να ψηθεί για περίπου 30 λεπτά.
Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι το οποίο θα περιχύσουμε στο γλυκό, βάζουμε 2 κούπες ζάχαρη και 2 κούπες νερό (αναλογία 1:1).
Κατά τη διάρκεια ψησίματος του γλυκού στο φούρνο, όταν το επάνω φύλλο ροδίσει, το βγάζουμε από το φούρνο για να περιχύσουμε από πάνω ομοιόμορφα το γάλα εβαπορέ. Βάζουμε ξανά το γλυκό στο φούρνο. Όταν ολοκληρωθούν τα 30 λεπτά συνολικού ψησίματος, βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και αφού το αφήσουμε 5 λεπτά για να κρυώσει λίγο, περιχύνουμε από πάνω το σιρόπι που φτιάξαμε.