Ταξίδι στο Bar Show του Βερολίνου (Μέρος 1ο) | Cretan Food News
Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023

Ταξίδι στο Bar Show του Βερολίνου (Μέρος 1ο)

Ταξίδι στο Bar Show του Βερολίνου (Μέρος 1ο)

Γράφει ο Γιώργος Δενδράκης – (The Art Of Cocktail - Bar consulting-Bar training-Cocktail catering)

Το bartending και τα cocktails χρειάζονται συνεχή ενημέρωση και παρακολούθηση των εξελίξεων. Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης κάνω ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε bar shows στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Νέα Ορλεάνη και φυσικά στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο το επισκέφθηκα φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, για να παρακολουθήσω το BCB (Bar Convent Berlin). Το BCB είναι το μεγαλύτερο bar show στην Ευρώπη, όπου στα πλαίσια του διημέρου γίνονται σεμινάρια (σε τρείς αίθουσες ταυτόχρονα), γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις προϊόντων. Έχοντας την εμπειρία του περσινού bar show, φέτος, ήμουν καλύτερα προετοιμασμένος για το δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα αξιόλογο πρόγραμμα.

Ξεκινάμε λοιπόν. Από τις 12:00 το μεσημέρι και μέχρι να έρθει η ώρα για το πρώτο μου σεμινάριο, έκανα την αναγνωριστική βόλτα σε όλα τα περίπτερα. Άρχισα τις γευστικές δοκιμές με τα νέα προϊόντα, βρίσκοντας κάποια από αυτά αρκετά ενδιαφέροντα και συνέχισα με τα προϊόντα που ήδη γνώριζα, αλλά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ. Το BCB είναι ένα συνεχές party ή όπως λέει και το μότο της έκθεσης "Bartenders christmas". Σε αυτό συμβάλλουν τα άφθονα cocktails, η συνάντηση φίλων bartenders από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, οι νέες γνωριμίες και κάποια εντυπωσιακά περίπτερα. Στα εντυπωσιακά περίπτερα συμπεριλαμβάνονται περίπτερα λεωφορεία, όπου μπαίνεις, κάθεσαι σαν επιβάτης και δοκιμάζεις, περίπτερα με λίστα αναμονής για να μπεις στο χώρο της γευσιγνωσίας, περίπτερα με βαρέλια από το αποστακτήριο, περίπτερα με δικό τους χώρο σεμιναρίου χωρητικότητας λίγων ατόμων, κ.α.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας από περίπτερο σε περίπτερο είχα μια πολύ ευχάριστη συνάντηση με το δάσκαλό μου στη σχολή (Shaker bar school London) τον Amit. Ο Amit ήταν εκεί με την West Indies Rum & Spirits Producers Association (WIRSPA), μια ένωση από δεκατρείς χώρες που παράγουν ρούμι. Εκεί δοκίμασα κάποια καταπληκτικά ρούμι από μικρούς παραγωγούς, άγνωστα σε εμένα μέχρι τότε, και κάποια άλλα γνωστά brands. Στη συνέχεια παρακολούθησα το σεμινάριο - γευσιγνωσία που έκανε η WIRSPA με ομιλητή το γνωστό bartender από το Amsterdam, Andrew Nicholls. Έπειτα, επισκέφθηκα το μοναδικό ελληνικό περίπτερο του BCB, μια νέα εταιρεία που παράγει τέσσερα προϊόντα: ρακόμελο, τεντούρα, λικέρ μαστίχα και το Herb spirit, που περιέχει ανάμεσα στα άλλα συστατικά και δίκταμο από την Κρήτη. Εκεί δοκίμασα το ενδιαφέρον απόσταγμα με το δίκταμο και ο Χρήστος, ο bartender, μου έφτιαξε δυο cocktail με λικέρ μαστίχα και τεντούρα. Η συνέχεια περιελάμβανε σεμινάρια και γευσιγνωσίες μέχρι αργά το απόγευμα.

Το τέλος της πρώτης μέρας με βρήκε με την τσάντα μου γεμάτη καλούδια, το μυαλό μου γεμάτο πληροφορίες και το στόμα μου γεμάτο γεύσεις και αρώματα. Επέστρεψα για δύο ώρες στο ξενοδοχείο και ετοιμάστηκα για να επισκεφθώ μαζί με το φίλο μου το Γιώργο, που με συνόδευε σε αυτό το ταξίδι, κάποια από τα καλύτερα cocktail bar του Βερολίνου...

ΔΕΝΔΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
The Art Of Cocktail (theartofcocktail@gmail.com)