Οινοποιείο Ν. Τιτάκης | Cretan Food News
Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023

Οινοποιείο Ν. Τιτάκης

Οινοποιείο Ν. Τιτάκης

Cretan Food News

Ο Τίτος Τιτάκης, γεννημένος το 1909, ίδρυσε στα τέλη της δεκαετίας του 50 το πρώτο οινοποιείο στο χωριό Καλλονή, τόπο καταγωγής της οικογένειας, που βρίσκεται 1 χλμ. νότια από τα Πεζά προς το Χουδέτσι.

Σε αυτό το οινοποιείο παράχθηκαν οι πρώτες μικρές ποσότητες χύμα οίνου . Ο πρωτότοκος γιός του, Νικόλαος, με περήφανη συνοδοιπόρο τη σύζυγό του Αγγελική, ανοίγουν στα τέλη της 10 ετίας του ΄80 (1987) εμπορικό κατάστημα στο κέντρο του Ηρακλείου, από όπου διαθέτουν το παραδοσιακό χύμα κρητικό κρασί σε ταβέρνες και στο Ηρακλειώτικο κοινό.

Το 1996 η παραγωγή οίνου μεταφέρεται στις σημερινές εγκαταστάσεις στους Κουνάβους. Η νέα μονάδα διαθέτει δεξαμενές χωρητικότητας 5000 τόνων και έκτοτε, ακολουθώντας τα χνάρια του Νικολάου Τιτάκη,η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται με νέες προοπτικές και ανήσυχο πνεύμα, από την Μαρία Τιτάκη που είναι Οινολόγος και έχει αναλάβει την αντίστοιχη ευθύνη και τον Τίτο Τιτακη που ασχολείται με το εμπορικό κομμάτι της επιχείρησης.

Το 1999, η μονάδα αποκτά εμφιαλωτήριο ασκών, κάνοντας έτσι την πρώτη τυποποίηση των επιτραπέζιων οίνων της σε συσκευασίες των 5, 10, 20 και 28 lt. Σήμερα, η εταιρεία σε αυτές τις συσκευασίες διαθέτει 7 διαφορετικούς τύπους επιτραπέζιων οίνων (Λευκό, Ροζέ, Ερυθρό, Ρετσίνα, Ημίγλυκο Λευκό , Ημίγλυκο Ερυθρό, Merlot) , τα οποία διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητα τους και την μοντέρνα εμφάνιση τους.

Το 2005 ξεκινάει η επιλεκτική εμφιάλωση Κρητικών Τοπικών Οίνων με τις ετικέτες Vin de Crete Τιτάκης, και οι Ηρακλειώτικοι Τοπικοί Οίνοι MERLOT- CHARDONNAY που προέρχονται από τον οικογενειακό αμπελώνα.

Το 2006, το οινοποιείο Τιτάκης ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, επενδύει σε μια νέα και πολλά υποσχόμενη συσκευασία φρέσκου οίνου, τη φιάλη PET, στην οποία διαθέτει τους επιτραπέζιους οίνους Τιτάκη, σε φιάλη PET O,75lt και PET 1,5lt .

 Από το 2008, το οινοποιείο μας συμμετέχει στο Wines of Crete, στο Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου (ΔΟΝΗ) και στους Δρόμους του Κρασιού Ηρακλείου που σκοπό έχουν την ανάπτυξη της συνεργασίας των οινοπαραγωγών της Κρήτης και την από κοινού παρουσίαση του κρητικού οίνου.

Το Οινοποιείο μας
Το οινοποιείο μας, βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου, στον πλέον αμπελουργικό νομό της Κρήτης και συγκεκριμένα στους Κουνάβους, στην καρδιά της Αμπελουργικής ζώνης του οίνου ΠΟΠ ΠΕΖΑ.

Στις σύγχρονες και διαρκώς εξελισσόμενες εγκαταστάσεις μας, που καταλαμβάνουν έκταση περίπου 4.000 m2 και με δεξαμενές χωρητικότητας 55.000 HL γίνεται η παραλαβή των σταφυλιών, η επεξεργασία τους και η εμφιάλωση των προϊόντων μας.

Τόσο στους ιδιόκτητους αμπελώνες μας, όσο και στις συνεργασίες με τους αμπελουργούς της περιοχής των Πεζών, εφαρμόζουμε τους κανόνες Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής και φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή ποιότητα της πρώτης ύλης. Η Ν. Τιτάκης Α.Ε λειτουργεί και εφαρμόζει το σύστημα HACCP κατά ISO22000:2005.

Επιπλέον, στο οινοποιείο μας, υπάρχει χώρος γευσιγνωσίας, όπου σας περιμένουμε να  δοκιμάσουμε τα προϊόντα μας. Θα μας βρείτε από Δευτέρα-Παρασκευή και ώρες 12:00-16:00 ή κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 2810-743630.

Αμπελώνες
Στους ιδιόκτητους αμπελώνες μας εκτάσεως περίπου 50στρεμμάτων καλλιεργούμε τις ποικιλίες Βηλάνα, Merlot, Chardonnay και Syrah. Με αγάπη, μεράκι και πάθος για τον Κρητικό αμπελώνα, αξιοποιούμε τους πολύτιμους καρπούς του και παρουσιάζουμε κάθε χρόνο ένα μέρος από τους αξιόλογους οίνους που μπορεί να μας δώσει. Επιπλέον, προβλέπεται η αξιοποίηση 40στρεμμάτων με νέες φυτεύσεις σε Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας και Malvazia di Candia aromatica που θα εμπλουτίσουν την ποικιλία των εμφιαλωμένων οίνων μας.

Σημεία Πώλησης
Κουνάβοι Ηρακλείου Κρήτης, τηλ.: 2810-743630
Κατάστημα Ηρακλείου: Χρυσοστόμου 54, τηλ: 2810-236834

Πως θα μας βρείτε
Στην νότια έξοδο των Κουνάβων προς Πεζά, είναι η διασταύρωση που οδηγεί δυτικά προς Καταλαγάρι και Αρχάνες. Επάνω στο σταυροδρόμι είναι το οινοποιείο μας.

Οινοποιείο: Κουνάβοι Ηρακλείου Κρήτης T.K.70100, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο: 2810-743630
Website: www.titakis.gr
Διεύθυνση Καταστήματος Ηρακλείου: Χρυσοστόμου 54, Τ.Κ. 71306, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ: 2810-236834