ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ!! | Cretan Food News
Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ!!

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ!!

Γράφει για την CFN ο Σταύρος Βασιλειάδης MIXOLOGIST – BARTENDER (stavros_pro.bartender@yahoo.gr)

Μία λέξη με μεγάλη σημασία! Για να δούμε τι μπορεί να κρύβει;

Ακούμε κάθε βράδυ να μας ζητάνε cocktails με βάση το προσωπικό τους γούστο. Και έτσι πρέπει. Γιατί περί ορέξεως ….κολοκυθόπιτα! θα πούνε:

  • Μού αρέσουν τα γλυκά
  • Θα ήθελα κάτι με πολύ λεμόνι
  • Κάνε κάτι δυνατό
  • Θα το προτιμούσα γλυκόξινο
  • Μου αρέσουν τα καυτερά
  • Πίνω συνήθως πικρά ποτά
  • Θα ήθελα κάτι γλυκό, λίγο ξινό με πικρή επίγευση……….
  • Τι να πιώ; Δεν ξέρω τι θέλω……..

 
Τι τραβάμε κι εμείς οι Bartenders!!! Θα ήθελα να σας συμβουλέψω, όταν πηγαίνετε σε ένα cocktail bar (πραγματικό), καλό θα είναι να δίνεται προσοχή στα cocktails της κάρτας και όχι να αρχίζετε τους αυτοσχεδιασμούς.

Και αυτό γιατί τα cocktails αυτά έχουν δημιουργηθεί μετά από πολλές ώρες δουλειάς και γευσιγνωσίας (έχει και τα καλά της αυτή η δουλειά) με μοναδικό στόχο μία ισορροπημένη γεύση και απόλυτη συνύπαρξη όλων των συστατικών τους! Τι να σημαίνει αυτό άραγε;  Ότι η ζυγαριά δεν γέρνει από τη μία πλευρά. Σε όλες τις αντιθέσεις των γεύσεων έχουμε «ισοπαλία». Τα γλυκά στοιχεία δεν είναι περισσότερα από τα ξινά. Τα πικρά στοιχεία (όταν υπάρχουν) είναι διακριτικά χωρίς να μας δίνουν την αίσθηση φαρμάκου. Η αλκοόλη να είναι αισθητή χωρίς όμως να είναι επιθετική. Τα αρώματα πρέπει να είναι ευχάριστα και όχι μονοδιάστατα. Θα πρέπει με 1-2 γουλίτσες να καταλαβαίνουμε τα περισσότερα συστατικά. Και για να μην μακρηγορώ ,όταν ένα cocktail τηρεί όλα τα παραπάνω είναι ισορροπημένο. Και όταν είναι ισορροπημένο, πιστέψτε με θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα που ανέφερα πριν.
Και θα πιούν και 2ο.
 
Κάθε βράδυ γίνεται επαλήθευση αφού γίνεται το εξής:
ΠΕΛΑΤΗΣ: Αυτό πρέπει να μου αρέσει αλλά κάντο λίγο πιο ξινό(δεν το έχει δοκιμάσει)
BARTENDER: Θα ήθελα να το δοκιμάσετε στην κανονική του μορφή(ισορροπημένο) και μετά αν θέλετε το φτιάχνουμε…
ΠΕΛΑΤΗΣ: Mμμμμ ….. πολύ ωραίο!
BARTENDER: Τελικά να το κάνουμε πιο ξινό?
ΠΕΛΑΤΗΣ: Όχι, όχι είναι τέλειο, ευχαριστώ.
 
Βλέπουμε λοιπόν ότι ένα ισορροπημένο cocktail είναι πάντα αρεστό στους περισσότερους πελάτες μας. Θα πρέπει βέβαια ν’αναφέρουμε και τις εξαιρέσεις που μας επιβεβαιώνουν τους κανόνες. Εξαιρέσεις και από τις δύο όχθες. Κάποια cocktails με πολύ ιδιαίτερες γεύσεις για μυημένους στο είδος αλλά και πελάτες με ιδιαίτερα γούστα και προτιμήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις πράττουμε πολύ συγκεκριμένα αφήνοντας ευχαριστημένους ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!!!
Και μην ξεχνάτε, πίνετε ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΑ!!!
 
BARTENDER IS YOUR BEST FRIEND
DRINK RESPONSIBLE
SUPPORT NICE BARS