Γλυκό κουταλιού κυδώνι | Cretan Food News
Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023

Γλυκό κουταλιού κυδώνι

Γλυκό κουταλιού κυδώνι

Συνταγή: Ελένη Μαραγκάκη, www.elenicookscrete.com
Χρόνος Προετοιμασίας: 120'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Ο Νοέμβρης είναι συναισθηματικός και γλυκός, συνδεδεμένος με γεύσεις νέων εποχιακών υλικών στην κουζίνα μας που γεμίζει από χειμερινή θαλπωρή.

Το κυδώνι ονομάζεται και «χρυσό μήλο» τόσο για το χρώμα του αλλά και γιατί αποτελεί έναν θησαυρό στη διατροφή μας. Σύμφωνα με τις πηγές, καλλιεργείται και καταναλώνεται από τους ανθρώπους για περισσότερα από 4.000 χρόνια ενώ πληθώρα αναφορών γι’ αυτό στην ιστορία και τη μυθολογία.

Στην παλαιά διαθήκη πιστεύεται πως ο απαγορευμένος καρπός που έδωσε η Εύα στον Αδάμ δεν ήταν στην πραγματικότητα μήλο αλλά κυδώνι ενώ στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως «χρυσό μήλο» και αναφέρεται πως το έδωσε ο Πάρις στη θεά Αφροδίτη με σκοπό να του δοθεί ως αντάλλαγμα η ωραία Ελένη!
 
Στη σύγχρονη γαστρονομία το συναντούμε σε γλυκίσματα και όχι μόνο, ωστόσο, το «γλυκό κουταλιού κυδώνι» παραμένει στην κορυφή των «πρέπει να κάνω» καθώς διαρκεί στο χρόνο αιχμαλωτίζοντας τη στιγμή δημιουργίας και την αρωματισμένη γλύκα του!
 
Προσωπικά, το γλυκό κυδώνι μου αρέσει να είναι ελαφρά τραγανό, βαθυκόκκινο και αρωματισμένο με βανίλια. Αυτή τη συνταγή λοιπόν σας προτείνω σήμερα, για τα χρυσά μήλα του Νοέμβρη!
 
Τα υλικά που χρειαζόμαστε

  • 1.300 γρ. ώριμα κυδώνια πριν τα καθαρίσουμε
  • 1.000 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. νερό
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 3 δόσεις βανίλια
  • 1 κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα και στεγνά

Πως το ετοιμάζουμε
Καθαρίζουμε τα κυδώνια κόβοντας τα στα τέσσερα και αφαιρώντας τη φλούδα και τα κουκούτσια.

Τα ρίχνουμε σε μπολ με νερό. Τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες στη μικρή πλευρά του κάθε τέταρτου του κυδωνιού.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα κυδώνια και τη ζάχαρη εναλλάξ και στο τέλος το νερό. Αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει σιγά σιγά για μισή ώρα ενώ παράλληλα αφαιρούμε τον αφρό. Στο σημείο αυτό, αποσύρουμε από την εστία, το αφήνουμε για ένα τέταρτο να κρυώσει και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα. 

Μετά από 24 ώρες, τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα, ρίχνουμε τη βανίλια διαλυμένη σε μια κουταλιά νερό, τα αμύγδαλα, τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (αν είναι μέγιστο 9 το ορίζουμε στο 6) και το αφήνουμε να βράσει σιγά σιγά ώστε να κοκκινίσει και να δέσει ελαφρά το σιρόπι (μην περιμένετε να γίνει πολύ πηχτό γιατί τραβάει η σάρκα του κυδωνιού έως να κρυώσει). 
 
Για να ασπρίσουμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε σε πολύ ζεστό νερό για 1 ώρα. Έπειτα τα ξεφλουδίζουμε, τα σκουπίζουμε και τα στεγνώνουμε.

Καλή επιτυχία!
www.elenicookscrete.com
elenicookscrete@gmail.com