Βιλαέτι: Παραδοσιακοί ξενώνες- Εστιατόριο- Καφέ- Τσαγερί | Cretan Food News
Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023

Βιλαέτι: Παραδοσιακοί ξενώνες- Εστιατόριο- Καφέ- Τσαγερί

Βιλαέτι: Παραδοσιακοί ξενώνες- Εστιατόριο- Καφέ- Τσαγερί

CFN

“Βιλαέτι” στα τούρκικα σημαίνει «μεγάλος χώρος» και περιγράφει μια μικρή περιοχή- περιφέρεια.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου όμως, η λέξη Βιλαέτι  έχει μετατραπεί σε συνώνυμο της κρητική παράδοσης, των γνήσιων γεύσεων  αλλά και της ίδια της ζωής στο χωριό.

Οι ξενώνες Βιλαέτι άνοιξαν για πρώτη φορά τις πόρτες τους το 2004, όταν  δύο αρχοντικά του 1812 αναπαλαιώθηκαν ώστε να φιλοξενήσουν όσους επιθυμούν να αναβιώσουν την κρητική παράδοση. Το 2008 το Βιλαέτι εγκαινίασε και το ομώνυμο εστιατόριο-καφέ-τσαγερί που ήρθε για να συμπληρώσει με μοναδικές γεύσεις αυτήν την εμπειρία.

Πλέον, το Βιλαέτι στον Άγιο Κωνσταντίνο του Οροπεδίου Λασιθίου, διαθέτει 5 ξενώνες, χωρητικότητας 2-6 ατόμων, που βρίσκονται διάσπαρτοι και πλήρως ενταγμένοι στην καθημερινή ζωή του χωριού. Κάθε ένας από τους ξενώνες, διαθέτει διαφορετική αρχιτεκτονική και διακόσμηση, ενώ μάλιστα το πρώτο από τα κτίσματα έχει κριθεί διατηρητέο από το  Υπουργείο Πολιτισμού. Η ζεστή ατμόσφαιρα, η γαλήνη που αποπνέουν αλλά ο γραφικός χαρακτήρας τους, είναι εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την κοινή τους ταυτότητα και εγγυώνται στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Διαμένοντας σε έναν από τους ξενώνες, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την γνήσια αγροτική ζωή του τόπου, να νιώσουν την αγνή φιλοξενία των χωριανών αλλά και να αντικρίσουν στιγμιότυπα από την καθημερινότητα τους.

Επίσης, η περιοχή του Λασιθίου ενδείκνυται και για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την φύση καθώς είναι κατάλληλη για ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία και αναρρίχηση.  Το παρθένο φυσικό τοπίο που περιβάλει το Βιλαέτι περιλαμβάνει το φαράγγι του Χαυγά αλλά και 3 οροπέδια που υπόσχονται να γεμίσουν τα πνευμόνια των επισκεπτών τους με καθαρό οξυγόνο, τις καρδίες τους με όμορφα συναισθήματα αλλά και να μάτια τους με όμορφες εικόνες.

Όσο για τις γαστρονομικές ανάγκες των επισκεπτών, τις αναλαμβάνει φυσικά το παραδοσιακό εστιατόριο Βιλαέτι που ετοιμάζει καθημερινά αυθεντικά πιάτα της κρητικής κουζίνας με αγνά υλικά και πρώτες ύλες που παράγονται, ως επί το πλείστον, από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του. Βέβαια, η παράδοση δεν κρύβεται μόνο στις γεύσεις αλλά και σε όλη την διαδικασία της παρασκευής του κάθε πιάτου, έτσι για αυτόν τον λόγο, το Βιλαέτι παρασκευάζει τα δικά του σπιτικά ζυμαρικά και παξιμάδια ενώ χρησιμοποιεί πήλινα κιούπια και σούβλες για το ψήσιμο.

Το μενού του εστιατορίου αλλάζει κάθε εποχή, προσφέροντας και αξιοποιώντας τους καρπούς του καλοκαιριού αλλά και του χειμώνα. Το καλοκαίρι δοκιμάστε τις ζουμερές σούβλες και τα δροσερά λαχανικά ενώ τον χειμώνα απολαύστε το σουβλιστό αρνί, τα χειροποίητα σκιουφιχτά μακαρόνια  αλλά και το αρνάκι με ασκολύμπρους. Δοκιμάστε επίσης το ψητό γουρουνόπουλο, την παραδοσιακή φασολάδα, τα διάφορα άγρια χόρτα και  συνοδέψτε τα με κάποιο από το κρητικά κρασιά που διαθέτει το εστιατόριο. Για το τέλος επιλέξτε ρακόμελο και ρακί ενώ απολαύστε κάποιο από τα σπιτικά επιδόρπια, όπως  για παράδειγμα το cheese cake και η  σοκολατόπιτα με παγωτό. Απολαύστε επίσης τα αρωματικά  κρητικά αφεψήματα  και βότανα καθώς και τα σπιτικά κουλουράκια που θα συμπληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε γευστική σας εμπειρία.

Βέβαια οι παραδοσιακές κρητικές συνταγές πολλές φορές δέχονται και μια πιο δημιουργική και gourmet πινελιά. Οι λάτρεις των εκλεκτών γεύσεων μπορούν να απολαύσουν άγρια τρούφα που συλλέγεται από με μεράκι και προσήλωση και εμπλουτίζει τις παραδοσιακές γεύσεις. Τον χειμώνα του 2013 πραγματοποιήθηκε στο Βιλαέτι το 1ο κυνήγι άγριας τρούφας στην Κρήτη, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αναμένεται να μετατραπεί σε θεσμό.

Αν επιθυμείτε να αποδράσετε από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και να αποβάλετε το στρες και το άγχος των σύγχρονων καιρών, πραγματοποιήστε την κράτηση σας και απολαύστε ατμοσφαιρικές στιγμές, γεμάτες με αρώματα και γεύσεις της παλιάς κρητικής παράδοσης.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, το εστιατόριο και το καφέ των ξενώνων λειτουργεί καθημερινά ενώ τον χειμώνα, μετά το τέλος Οκτωβρίου, λειτουργεί μόνο Σαββατοκύριακα, αργίες και κατόπιν κρατήσεων. 

Καλέστε στα τηλέφωνα που θα βρείτε παρακάνω και αφεθείτε σε μια πρωτόγνωρη παραδοσιακή εμπειρία.

Στοιχεία Επικοινωνίας
+30 28440 31983
+30 6974 469594 (Γιώργος Βιδάλης)
+30 6977 248456 (Αλίκη Διαλυνά)
 

Facebook: Βιλαέτι / Vilaeti

Τοποθεσία: