Εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας» | Cretan Food News
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

Εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας»

Εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας»

Πηγή:www.ert.gr

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) που αποτελεί τον μεγαλύτερο στον Κόσμο Οργανισμό για την Ελαιοκομία στον οποίο μετέχουν όλα τα Ελαιοπαραγωγικά και Καταναλωτικά Κράτη του Κόσμου, όρισε για το 2017 το διάστημα 15-30 Νοεμβρίου σαν χρόνο για την τέλεση εκδηλώσεων για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας» σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Για την Ελλάδα, το ΔΣΕ προέκρινε για φέτος και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Ελιάς.

Η πρόταση αυτή που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Γόρτυνας και Αγ. Νικολάου και τις Δ/νσεις Π/θμιας Εκπαίδευσης και Σχολεία της Κρήτης, περιλαμβάνει εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Πολιτισμός, Περιβάλλον, Υγεία, Οικονομία».

Οι εκδηλώσεις αυτές έχει προγραμματιστεί να γίνουν:
Στα Χανιά, στο ΜΑΙΧ, την 15.11.17 , στο Ρέθυμνο στο Σπίτι του Πολιτισμού¨, την 24.11.17, στην Γέργερη στην Αίθουσα των Σχολείων την 27.11.17 και στην Κριτσά αίθουσα «ΛΑΤΩ» και Αγ. Νικόλαο την 28 Νοεμβρίου.

Κύριος στόχος των εκδηλώσεων θα είναι η ανάδειξη των βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η επισήμανση των κυριότερων προβλημάτων της ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις μαθητών και βραβεύσεις Ελαιοτριβείων και Ξενοδοχείων.

Οι εισηγήσεις που θα γίνουν από ειδικούς επιστήμονες, θα αναφέρονται στα εξής θέματα.
-Εξελίξεις στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου.
-Ορθές πρακτικές στην παραγωγή, έκθλιψη και τυποποίηση του ελαιολάδου
-Διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
-Ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία.
-Οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου.

Οι θεατρικές παραστάσεις μαθητών που θα γίνουν στα Χανιά, Ρέθυμνο και Γέργερη θα αφορούν θέματα ιστορικά αλλά και επίκαιρα όπως «Ο Επιμενίδης και η Ιερή Ελιά», «Δάκοι και Δακοκτόνοι», «Ελαιόλαδο και σπορέλαια» κ.α. ενώ στην εκδήλωση στον Αγ. Νικόλαο θα γίνει θεωρητική ενημέρωση και πρακτική άσκηση Εκπαιδευτικών στην Οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιόλαδα.

Οι Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων θα γίνουν στην εκδήλωση στα Χανιά για θα αφορούν την εφαρμογή ορθών πρακτικών στην Έκθλιψη και Διάθεση, ενώ οι βραβεύσεις Ξενοδοχείων θα γίνουν στην εκδήλωση στο Ρέθυμνο και θα αφορούν την συμβολή τους στην ανάδειξη και προώθηση του ελαιολάδου.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές και απευθύνονται στους άμεσα ενδιαφερομένους με τα θέματα όπως Παραγωγούς, Ελαιοτριβείς, Ξενοδόχους, Εκπαιδευτικούς καθώς και Γονείς και οικείους μαθητών, αλλά και σε οποιουσδήποτε άλλους ενδιαφερομένους.