Πίτα «Γλυκιά, στριφτή και αχνισμένη!» | Cretan Food News
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Πίτα «Γλυκιά, στριφτή και αχνισμένη!»

Πίτα «Γλυκιά, στριφτή και αχνισμένη!»

Συνταγή: Ελένη Μαραγκάκη
Χρόνος Προετοιμασίας: 60'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

Μια συνταγή που προτείνει στους αναγνώστες της η Cretan Food News.gr

Υλικά
Για το φύλλο

  • 400 γρ.  αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ρακοπότηρο ρακί
  • 1 μεσαία κούπα νερό
  • Στακοβούτυρο για άλειμμα φύλλων

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα
  • 2 ξινόμηλα τριμμένα
  • 1 κούπα σταφίδες κομμένες μουλιασμένες σε 2 κουταλιές ρακί και 2 κουταλιές ζεστό νερό
  • 1 ½  κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα καρυδόψιχα χοντροτριμμένη και ανακατεμένη με 2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε καλά και υπομονετικά ώστε να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί για όση ώρα χρειαστεί ώστε να ετοιμάσουμε τη γέμιση.  Ανοίγουμε πολύ πολύ λεπτό φύλλο και αφού το αλείψουμε με στακοβούτυρο και πασπαλίσουμε αλεύρι, το διπλώνουμε και το ανοίγουμε ξανά.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά. Το φύλλο μας είναι έτοιμο για χρήση.

Τρίβουμε τη μισή κολοκύθα ενώ την άλλη μισή την κόβουμε σε κομμάτια μικρά, τρίβουμε το μήλο και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή θερμοκρασία σε κατσαρόλα ώστε να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε τις σταφίδες, τη ζάχαρη και την καρυδόψιχα ανακατεμένη στο αλεύρι και το σιμιγδάλι. Αφήνουμε λίγο το μίγμα να κρυώσει ώστε να μην μας χαλάσει το φύλλο.

Τοποθετούμε το ήδη ανοιγμένο φύλλο μας σε χαρτί ψησίματος για να μας διευκολύνει στο τύλιγμα του και απλώνουμε πάνω στο φύλλο το μίγμα αφήνοντας γύρω γύρω δυο εκατοστά περιθώριο. Αρχίζουμε να τυλίγουμε, λίγο λοξά ώστε να έχει μεγαλύτερο μήκος το στριφτάρι μας το οποίο τοποθετούμε κυκλικά σε στρογγυλό ταψί.

Αλείφουμε με στακοβούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (αερόθερμο) στους 175 για 40 λεπτά .

Αφού κρυώσει ελαφρά, τοποθετούμε σε πιατέλα, χωρίζουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε λίγο ζεστό (με παγωτό ή γιαούρτι)!